Sidebar

XIX a. pradžioje kiekvienas Vilniaus universiteto studentas, sumanęs gauti mokslo laipsnį, rašė rektoriui prašymą. Prie prašymo buvo privaloma pridėti liudijimus apie visus lankytus kursus ir išlaikytus egzaminus. Universiteto dėstytojai juose patvirtindavo, kad studentas išklausė pilną kursą, ir pateikdavo išvadą apie pasiektą pažangą. Paprastai, liudijimai buvo rašomi ranka lenkų, lotynų, rusų arba prancūzų kalba. Rankraštinių liudijimų formatas įvairavo nuo didelio lapo iki smulkaus popieriaus gabaliuko. Dalis dėstytojų turėjo specialius spausdintus blankus, kuriuos užpildydavo ranka. Surinkęs visus liudijimus studentas turėjo tvirtą pagrindą gauti prašomą mokslo laipsnį.

Vilniaus universiteto bibliotekos rankraščių skyriuje saugoma didelė kolekcija liudijimų, išduotų studentams pirmais XIX amžiaus dešimtmečiais (F2-KC114–119). Studentui Antanui Volosevičiui (Volusevičiui) priklauso dailininko prof. Jono Rustemo liudijimas apie išklausytą 1823–1824 mokslo metais piešimo kursą ir padarytą pažangą. Liudijimas unikalus tuo, kad dėstytojas panaudojo šiai pažymai juodraštį su piešiniu, vaizduojančiu barzduoto vyro portretą iki juosmens. Iš tikrųjų, juodraštyje portretas nupieštas du kartus, tik vienas nuplėštas per pusę ir, greičiausia, panaudotas kitam liudijimui. Meno istorikė akad. Rūta Janonienė patvirtina, kad piešinys iki šiol nežinomas, ir siūlo jį pavadinti „Vyras rytietiška apranga“.

Rustemas 4

Rustem

Jonas Rustemas (1762–1835) – žymus XIX a. Lietuvos dailininkas, Vilniaus universiteto Tapybos ir piešimo katedros dėstytojas, Piešimo mokyklos ir Litografijos dirbtuvės prie Vilniaus universiteto steigėjas. Daug metų mokė jaunuolius universitete ir privačiai piešimo meno. Iš viso J. Rustemo kursus lankė 534 studentai. Jie tapdavo savarankiškais dailininkais, kiti išeidavo dirbti į mokyklas. Studentas Antanas Volosevičius, baigęs pas Rustemą piešimo studijas, vėliau dirbo piešimo mokytoju Vilniaus gimnazijoje ir Vilniaus rabinų mokykloje.

2022 metais sukanka 260 metų nuo J. Rustemo gimimo.

Straipsnyje panaudota medžiaga iš: Rūta Janonienė. Jonas Rustemas. Vilnius, 1999.

Dr. Ina Kažuro

2022-12-22

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku