Sidebar

ChodkevičiuiVilniaus knygų mugėje bus pristatoma Vilniaus universiteto leidykloje išleista knygaJonas Karolis Chodkevičius. Impavidus pro patriamoriBebaimis mirti už tėvynę”, skirta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didžiojo etmono, genialaus karo vado, Vilniaus universiteto auklėtinio 400-osioms mirties metinėms paminėti.

Vieno talentingiausių Lietuvos karvedžių, kurio sumanaus vadovavimo dėka pavykdavo nugalėti kelis kartus gausesnes priešo pajėgas, paveikslas iškyla amžininkų poetų, istorikų aprašymuose, kalbose, literatūros kūriniuose. Ypač J. K. Chodkevičius išgarsėjo nugalėjęs švedus mūšyje prie Kircholmo su tris kartus mažesnėmis pajėgomis, kai panaudojo ir sudėtingą sunkiosios kavalerijos manevrą – sparnuotųjų husarų būrį. Šiai pergalei paminėti jėzuitas Laurynas Bojeris (15611619) sukūrė poemą Carolomachia”, kurią išleido Vilniaus akademijos spaustuvė. Poemas J. K. Chodkevičiaus pergalei prie Kircholmo sukūrę ir  Simonas Šlaskis, Matas Chrizostomas Volodkevičius. O po pergalės prieš turkus prie Chotino, paskutinio karvedžio mūšio, odę  apie šią visai Europai reikšmingą pergalę parašė žymusis Motiejus Kazimieras  Sarbievijus:

Narsa kovojo vyrai, ne skaičiumi: 
Ir vienas kirvis iškerta juk miškus, 
Ir vos keli ereliai kartais 
Būrį balandžių lengvai išgaudo.

                      Iš lotynų k. vertė Eugenija Ulčinaitė

Visoje Europoje J. K. Chodkevičių gerbė ir žavėjosi jo karybos talentu, strategija.Amžininkai ir vėliau apie jį rašę istorikai, karvedžio pergales ir talentą garsinę autoriai pabrėždavo jo tvirtumą, atkaklumą, meilę tėvynei, ir drąsą: Buvo išdidus patricijus, laikęs save pranašesniu už šlėktą. Lietuvis, įsimylėjęs savo provincišką tautybę, baisiai užsidegantis, koneveikiantis lyg Homero herojai, ir, jei reikia, buvo pasirengęs su buzdyganu užvožti priešininkui, bet taip pat ir teisingas žmogus, išsilavinęs senolių pavyzdžiu, toli nuo visokio godumo ir ambicijų, didžiai dorybingas, stiprios valios, tvirtos rankos vadas, kuris prieš mūšį neskaičiavo priešų, bet mūšyje smogdavo lyg perkūnas ir visuomet nugalėdavo.“ (Lenkų istorikas Severinas Golenbiovskis, Varšuva, 1854. Vertė Mindaugas Marazas.).

Jonas Karolis Chodkevičius buvo prisimenamas ne tik bajorų ar lenkakalbių miestiečių, bet ir lietuvių valstiečių, minimas dar XIX a. leksikologo Antano Juškos užrašytų dainų rinkiniuose. 

Knyga „Jonas Karolis Chodkevičius: Impavidus pro patria mori – Bebaimis mirti už tėvynę“ bus pristatyta Vilniaus knygų mugėje vasario 26 dieną, sekmadienį, 15 val. 5.1 LRT salėje. Daugiau informacijos pateiksime netrukus – sekite naujienas. 

Nijolė Bulotaitė

2023-02-15

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku