Sidebar

Chodkevičiaus pristatymasJau visai netrukus Vilniaus gyventojai ir miesto svečiai pasiners į Knygų mugės šurmulį ir paskutinį žiemos savaitgalį leis knygų apsuptyje, susitikimuose su mylimais rašytojais, naujų leidinių pristatymuose. Vienas tokių mugėje vyksiančių renginių turėtų itin patraukti čia apsilankiusiųjų dėmesį – tai knygos apie garsiausią Lietuvos karvedį – Joną Karolį Chodkevičių – pristatymas vasario 26 d. Jame apie genialiai karo meną įvaldžiusią asmenybę diskutuos Vilniaus universiteto rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, dr. Genutė Kirkienė, dr. Kęstutis Kilinskas ir viena knygos autorių – Sondra Rankelienė. Renginį 15 val. LRT salėje (5.1) moderuos žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

„Jonas Karolis Chodkevičius: Impavidus pro patria mori – Bebaimis mirti už tėvynę“ – taip vadinasi Vilniaus universiteto bibliotekos parengta knyga apie žymųjį XVII a. pradžios Europos karvedį, LDK didįjį etmoną, vadovavusį ne vienam garsiam mūšiui, tačiau didžiausią pripažinimą gavusį ir išgarsėjusį už pergalę Kircholmo mūšyje, Livonijoje. Turėdamas tris kartus mažesnes pajėgas čia jis nugalėjo Švedijos karaliaus Karolio IX vadovaujamą kariuomenę. Šio mūšio laimėjimas atnešė neįtikėtiną šlovę – Joną Karolį Chodkevičių sveikino Europos galingieji: nuo popiežiaus Pauliaus V, Anglijos karaliaus Jokūbo I, iki Persijos šacho Abaso I Didžiojo, o mūšio garbei Flandrijoje net buvo audžiami šilkiniai gobelenai.

Knyga, kurią išleido Vilniaus universiteto leidykla, iliustruoja šio legendinio karvedžio gyvenimą, karinę ir visuomeninę veiklą, jo šeimos ir to meto gyvenamąją aplinką. Leidinyje pateikti vaizdai iš beveik 80 XVI–XX a. dokumentų, saugomų Vilniaus universiteto bibliotekoje. Didžiojo etmono asmenybės formavimasis, portretas ir jo, kaip šeimos žmogaus bei karo vado, bruožai dar papildomi duomenimis iš anksčiau nepublikuotų istorinių šaltinių vertimų.

Knygos autoriai – Vilniaus universiteto bibliotekos Retų spaudinių ir Rankraščių skyriaus darbuotojai: Sondra Rankelienė, Aušra Rinkūnaitė, Mindaugas Marazas, Brigita Zorkienė ir Paulius Bagočiūnas. Savo žiniomis apie karo vadą knygoje dalinasi istorikai dr. Genutė Kirkienė ir dr. Kęstutis Kilinskas.

Foto 1 Chodkevicius

Leidinys išleistas minint Jono Karolio Chodkevičiaus 400-ąsias mirties metines. Siekiant pažymėti šią datą, prieš metus Lietuvoje buvo įgyvendinamos įvairios iniciatyvos, leidžiančios prisiminti karvedžio gyvenimą, iškovotas pergales ir nuopelnus. LRT televizijoje buvo sukurtas laidų ciklas „Triumfo kelias. Jonas Karolis Chodkevičius“. Didžiajam etmonui pagerbti Vilniaus paveikslų galerijos kieme taip pat atidengtas Martyno Gaubo kurtas horeljefas.

Knygos pristatymas vyks sekmadienį, vasario 26 d., 15.00 val. 5.1 LRT salėje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo (Laisvės pr. 5, Vilnius).

Informaciją pateikė Ramunė Gedvilaitė

2023-02-20

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku