Sidebar

Vilniaus universiteto biblioteka suskaitmenino ir į Skaitmeninių kolekcijų platformą įkėlė žymaus lenkų astronomo Mikalojaus Koperniko (lenk. Mikołaj Kopernik) veikalą Apie dangaus kūnų sukimąsi (De revolutionibus orbium coelestium), leistą Niurnberge 1543 metais. 

Tai viena garsiausių knygų, padariusi didžiulę įtaką mokslo raidai. M. Kopernikas, išjudinęs Žemę iš nejudamo taško, pagrindęs savo teiginius matematiniais skaičiavimais ir išdrįsęs pranešti apie tai visam tuometiniam pasauliui tuo pačiu paskatino ir kitus mokslininkus drąsiau skleisti savo atradimus ir naujas idėjas. Pradžioje astronomas savo heliocentrinės Saulės sistemos idėją aprašė rankraštyje, vėliau sutiko, kad būtų išspausdinta jo knyga, kurioje pirmą kartą tuometinėje mokslinėje spaudoje buvo teigiama, jog Žemė, kaip ir kitos planetos, sukasi aplink Saulę. Nepaisant kai kurių netikslumų, M. Koperniko knyga turėjo milžinišką reikšmę mokslui, o jos autorius laikomas „šiuolaikinio mokslo tėvu“. Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomas M. Koperniko veikalo egzempliorius yra įrištas į vieną knygą su kitu veikalu – tai XV a. iš Karaliaučiaus kilusio vokiečių astronomo ir matematiko Johano Miulerio (Johannes Müller von Königsberg 1436–1476) veikalas Penkios knygos apie visokius trikampius (De triangulis omnimodi libri quinque). 

Kopernikas 1

Kopernikas 2

Kopernikas 4

Šiais metais minimos Mikalojaus Koperniko 550-osios gimimo metinės. Garsusis mokslininkas gimė 1473 metais, vasario 19 dieną, Torūnėje. Mirė būdamas 70-ies, tais pačiais metais, kada buvo išleistas veikalas „Apie dangaus kūnų sukimąsi" – 1543-iais.

Knyga prieinama šiuo el. adresu: https://kolekcijos.biblioteka.vu.lt/objects/VUB01_000449849 

2023-02-21

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku