Sidebar

Tezes konferencija virselis copyŠių metų kovo 22 d. 9 val. Vilniaus universiteto (VU) biblioteka organizuoja tarptautinę mokslinę konferenciją „Akademinis Vilnius: tezių kultūra XVI–XVIII a.“. Tai dvejus metus trukusio projekto, skirto ištirti, suskaitmeninti ir visuomenei pristatyti senąsias Vilniaus universiteto disertacijas, baigiamasis renginys.

Konferencijos pranešėjai – ilgametę patirtį turintys knygotyros, senosios knygos dailės, kultūros istorijos ir rašytinio paveldo specialistai, senųjų spaudinių tyrinėtojai. Renginyje dalyvaus ir pranešimą skaitys istorinėmis knygomis bei knygos kultūra besidomintis Lietuvos Respublikos Prezidentas dr. Gitanas Nausėda.

Aukštojo mokslo pradininkai mūsų šalyje – jėzuitai. Vos atvykę į Lietuvą jie steigė kolegijas, leido knygas, rūpinosi mokslo, kultūros plėtra. Jų įkurtame Vilniaus universitete buvo teikiami mokslo laipsniai, tarp kurių – ir aukščiausias – daktaro laipsnis, kuris buvo gaunamas sėkmingai apgynus disertacijas arba kaip buvo įprasta vadinti – tezes. Konferencijos tikslas – supažindinti su šių pirmųjų Vilniaus universiteto mokslo darbų rengimo ir gynimo kultūra, pristatyti jiems ištyrinėti skirto VU bibliotekos Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento inicijuoto mokslo projekto „Senojo Vilniaus universiteto disertacijų (1579–1773) tyrimas ir duomenų bazės sukūrimas“ rezultatus, aptarti tezių paveldą ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje bei apžvelgti naujų tyrimų perspektyvas.

Konferencijos programa.

Registruotis į konferenciją galite iki kovo 21 d. paspaudę šią nuorodą.

Kilus klausimų, maloniai kviečiame kreiptis el. paštu arba tel. 85 268 7200.

Konferencija vyks VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3, I a.). Joje taip pat veiks konferencijos dalyviams parengta senųjų disertacijų paroda. 

Renginys nemokamas.

Projektą finansuoja:

lmt lt logo1 spalvotas erdvinis

 

 

 

2023-03-16

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku