Sidebar

Nuo vasario vidurio LRT Plius eteryje rodomas naujas dokumentinių apybraižų ciklas – „Restauratoriai“, kviečiantis į susitikimus su unikalios profesijos atstovais. Tarp šių atstovų išvysime ir Vilniaus universiteto (VU) bibliotekos Dokumentinio paveldo išsaugojimo skyriuje dirbančias restauratores – Virgiliją Guogienę ir Zitą Šliogerienę, kurios jau šį šeštadienį, kovo 18 d., laidos žiūrovams papasakos apie savo darbo ypatumus bei atskleis, kokias paslaptis slepia į restauratorių rankas patekusios dokumentinio paveldo vertybės.

Laidos Restauratoriai stop kadras 2

Kiekviena „Restauratorių“ ciklo laida glaustai ir įtraukiančiai pristato visą nesuvaidintą eksponato restauravimo kelią, atskleidžia jo istoriją ir intriguojančių ar unikalių detalių. Pusvalandžio trukmės laidoje apie savo profesiją, santykį su restauruojamais objektais ir kylančias dilemas kalba patys restauratoriai.

Zita Šliogerienė laidoje papasakos apie vieną sudėtingiausių per visą darbo istoriją jai tekusių užduočių –  Kauno žemės teismo 1643-1644 m. aktų knygos restauravimą. Daugelyje šios knygos lapų rašalas buvo išblukęs, kitur susiformavusios rašalo išgraužos – labai pavojingas popieriui reiškinys, nes dėl jo iškrenta tos vietos, kuriose kažkas parašyta. Be to, knygos popierius buvo labai trupantis ir lūžinėjantis į nedidelius fragmentus. „Na, o  blogiausia, kad knygos lapai sulipę – juos atskirti buvo pats sudėtingiausias iš visų procesų. Kai kuriuos pavyko atskirti naudojant skalpelį, bet buvo ir tokių, kai reikėjo iš abiejų pusių klijuoti pagalbinę medžiagą ir lapus atskyrinėti po milimetrą“, – pasakos restauratorė.

Restauratorė Zita Šliogerienė laidos Restauratoriai stop kadras 6 copyRestauratorė Virgilija Guogienė laidos Restauratoriai stop kadras 7

Restauratorės Zita Šliogerienė (kairėje) ir Virgilija Guogienė 

Virgilija Guogienė laidos žiūrovams pademonstruos, kaip gaminamas popierius. Biblioteka popieriaus liejimo mašiną įsigijo prieš 14 metų. Ja galima ne tik pasigaminti tokio popieriaus, kokio pageidaujama, bet restauruoti ir pačius dokumentus. Šią mašiną pagamino danas restauratorius, kuris pats daug metų restauravo popierių, todėl labai gerai žinojo visus niuansus. Atvažiavęs į Vilnių jis pats ir išmokė ja naudotis.

Kokias dar restauratorių darbo subtilybes atskleis VU bibliotekoje dirbančios specialistės – laidoje „Restauratoriai“ šeštadienį 14:30 per LRT Plius. Dokumentinių laidų ciklą galima žiūrėti patogiu laiku ir LRT mediatekoje.

Laidos Restauratoriai stop kadras 8 copy

Projekto partneris – LNDM Prano Gudyno restauravimo centras, projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir LRT. Režisierė Eglė Marija Želvytė.

LRT archyvo nuotraukos.

 

Informaciją pateikė Ramunė Gedvilaitė

2023-03-17

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku