Sidebar

Vaitkute1

VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro hole nuo kovo 21 dienos galima išvysti menininkės Jolitos Vaitkutės kurtą instaliaciją „(Ne)amžinos vertybės“.

Tarptautinei žemės dienai sukurta instaliacija – tai kaukolė, padengta „sąvartyno žeme“ su joje likusiais plastiko, tekstilės, elektronikos ir kitų šiukšlių elementais. Jos aukštis – beveik du metrai, o sukurti ją autorei užtruko kelis mėnesius.

Instaliacija kelia klausimą, ar šiukšlės yra tai, ką norime palikti po savęs. Kaukolės kaktoje įmontuota vario plokštė, kurios palietimai sumuojami pakaušyje esančiame skaitiklyje. Tai – simbolinis raginimas palikti savo žymę planetoje tvariu, ekologišku ir neeikvojančiu būdu – savo idėjomis ir mintimis.

Anot J. Vaitkutės, mūsų šiukšlės yra ilgaamžiškesnės už mus pačius. Dažnai daiktai naudojami ir vertingi tik trumpą laiką, bet jų egzistavimas gali daugybę kartų viršyti žmogaus gyvenimo trukmę. Kas buvo vertinga labai trumpai, tampa šiukšle amžiams. „Žmogaus kaukolė, kaip atgimimo ir amžinybės simbolis, kūrinyje vaizduoja didžiausią mūsų palikimą planetai – vis didėjančią „plastikosferą“, kurią ateities archeologai aptiks kaip XXI a. kultūrinį sluoksnį. Šiukšlyno žemei, kuri savyje talpina yrančio plastiko mikrodaleles, išvalyti įrankių neturime. Tai – lyg nauja medžiaga, kurią sukūrė žmonija“, – teigia kūrinio autorė.

kaukolė1

Instaliacijos „(Ne)amžinos vertybės“ kūrimą inicijavo LR aplinkos ministerija. Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, tvarios aplinkos puoselėjimas reikalauja ne tik politikos pokyčių ir technologinės pažangos, bet ir esminių mūsų kultūrinių vertybių. „Menas atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį. Jis turi galią provokuoti, motyvuoti, transformuoti ir yra galinga priemonė ugdyti aplinkosauginį sąmoningumą ir skatinti tvarų gyvenimo būdą. Tai mums padaryti padeda tokie menininkai kaip Jolita Vaitkutė, kuri savo instaliacija „(Ne)amžinos vertybės“ įtikinamai kalba apie skaudžią žmonijos išmetamų atliekų žymę Žemėje“, – sako Simonas Gentvilas.

J. Vaitkutės instaliacijos užkulisius galima pamatyti čia.

Instaliaciją „(Ne)amžinos vertybės“ galima apžiūrėti iki balandžio 21 d. VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (Saulėtekio al. 5).

2023-03-21

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku