Sidebar

Paroda 2Gegužės 30 d. (antradienį) Vilniaus universiteto bibliotekoje Vokietijos ir Lietuvos prezidentai Frankas-Walteris Steinmeieris ir Gitanas Nausėda atidarė parodą „Curriculum Vilnae“, skirtą Vilniaus 700 metų sukakčiai paminėti. P. Smuglevičiaus salėje veikiančioje parodoje eksponuojami vertingiausi universiteto bibliotekoje saugomi miesto istorijos įvykius menantys dokumentai. Specialiai parodos atidarymo ir prezidentų apsilankymo proga parodoje eksponuojami Gedimino laiškai, atvežti iš Vokietijos slaptojo Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyvo. Tai – trijų į Vokietiją siųstų laiškų nuorašai viename lape, vadinamasis Liubeko transumptas.

„Gedimino laiškų grįžimas į Vilnių simboliškai įprasmina miesto 700 metų šventę. Svarbu pažymėti, kad Vilnius juose parodomas ir kaip „valdovo miestas“ (civitas regia), ir kaip atviras miestas, į kurį kviečiama atvykti ir kuriame užtikrinamos teisės ir laisvės. Pirmą kartą Lietuvos valdovas diplomatiniu būdu bando įsitvirtinti Europoje, stabdyti ordino puldinėjimus ir paskatinti šalies ekonomikos augimą“, – savo kalboje pabrėžė VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

Parodos atidaryme dalyvavo vokiečių filologijos studentai ir studentai iš Vokietijos, o rektorius akcentavo germanistikos studijų reikšmę ir tradicijas universitete.

rektoriusPAroda Curriculum 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas 

Vokietijos prezidentas savo kalboje padėkojo už suteiktą garbę atidaryti parodą ir pasidžiaugė galimybe papildyti Vilniaus 700 metų sukakties šventimą iš Vokietijos į Lietuvą atgabentais Gedimino laiškais, liudijančiais ilgametį abiejų šalių bendradarbiavimą. „Man labai smagu, kad turėjome galimybę pažymėti šią reikšmingą sukaktį atgabendami vertingus 700 metų senumo dokumentus iš Vokietijos slaptojo Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyvo Berlyne. Lietuvoje tikrąja to žodžio prasme yra Europos širdis. Prieš 30 metų prancūzų mokslininkai nustatė, kad geografinis Europos centras yra keli kilometrai nuo Vilniaus.“

Paroda Curriculum VilnaeVokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris

Prezidentas paminėjo, kad čia eksponuojami nuorašai skirti Vokietijos miestams, pranciškonams ir dominikonams ir pajuokavo, kad jei I. Lojola būtų įkūręs jėzuitų ordiną anksčiau, Gediminas tikrai ir juos būtų pakvietęs.

Lietuvos prezidentas G. Nausėda pasveikino visus susirinkusiuosius ir pasidžiaugė suteikta galimybe pamatyti unikalų 7-ių amžių senumo dokumentą, padėkojo Vokietijos prezidentui už išskirtinės vertės dovaną, pažyminčią ypatingą sukaktį. „Gediminas pakvietė Europos amatininkus, pirklius, dvasininkus į Lietuvą, turėjo ambicingą politinį planą ir elgėsi labai išmintingai. Jis nusiuntė žinią Europai, kad Lietuva yra atvira, tolerantiška ir siekia taikaus bendradarbiavimo“, – savo kalboje pažymėjo Lietuvos prezidentas.

Irena KjpgVU bibliotekos gen. direktorė Irena Krivienė

Pristatydama prezidentams parodoje eksponuojamus Vilniui ir visai Lietuvai svarbius istorinius dokumentus VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė patikino:

„Vilniaus universiteto bibliotekos paroda – dovana savo miestui, švenčiančiam 700 metų jubiliejų. Šimtmečius gyvuoja ir miestas, ir biblioteka, tad amžiams bėgant bibliotekoje sukauptas dokumentinis kultūros paveldas šiandien yra tikrasis miesto istorijos, jo augimo ir plėtros liudininkas. Rankraščiai, graviūros, nuotraukos iš turtingų bibliotekos kolekcijų, eksponuojami parodoje „Curriculum Vilnae“, pasakoja apie Vilniaus – miesto, sostinės, mokslo ir kultūros centro – istoriją. Džiaugiamės galimybe parodą praturtinti iš Berlyno atvežtais Gedimino laiškais – dokumentu, kuriame pirmą kartą buvo paminėtas Vilniaus vardas. Už šią galimybę nuoširdžiai dėkojame Vokietijos Prezidento kanceliarijai, Vokietijos ambasadai Lietuvoje ir Prūsijos slaptajam valstybės archyvui.“

Gedimino laiškų foto copyGedimino laiškai, parašyti 1323 m. (istorinis nuorašas, parengtas 1323 m. Liubeko mieste, Vokietijoje)

Vilniaus sukakčiai parengta paroda skirta pasidžiaugti miesto ir valstybės kūrėjais, prisiminti svarbiausius gyvenimo ir raidos etapus. Tarp eksponuojamų dokumentų – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Statutas, įspūdingais antspaudais sutvirtinti teisės raštai, senieji astronomijos ir medicinos spaudiniai. Eksponuojami rankraščiai, reti spaudiniai, akvarelės, žemėlapiai, Vilniaus miesto panoramą įamžinę piešiniai bei nuotraukos.

paroda 1Parodos „Curriculum Vilnae“ eksponatas

Gedimino laiškai bus eksponuojami Lietuvoje dvi savaites (iki birželio 13 d.). Bibliotekos paroda „Curriculum Vilnae“ veiks iki spalio mėn.

Galimybė registruotis į ekskursijas. Daugiau informacijos rasite pasirinkę šią nuorodą

Nuotraukų galerija (nuotr. aut. Donatas Jarutis)

Informaciją pateikė Nijolė Bulotaitė, 2023-05-31

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku