Sidebar

Atvira prieiga konf

Minint Tarptautinės atvirosios prieigos savaitę spalio 26 dieną, ketvirtadienį, VU biblioteka organizuoja konferenciją „Leidinių skaitmeninimas ir viešinimas nepažeidžiant autorių teisių. Kaip tai įmanoma?". Sužinokime, klauskime ir diskutuokime – kaip galime skaitmeninti knygas, vadovėlius, žurnalus nepažeisdami autorių teisių? Ką gali bibliotekos, kokias teises turi į kūrinių skaitmeninimą ir viešinimą, kokios išimtys ir kokios galimybės, kai kūriniais jau nebeprekiaujama (out of commerce), arba tai yra nenustatytų autoriaus teisių (orphan) kūriniai?
Su bibliotekoms darbą šioje srityje palengvinančiomis ES direktyvomis, susijusiais LR įstatymais bei tvarkomis, saugančiais autorių teises supažindins profesorius, intelektinės teisės ekspertas dr. Ramūnas Birštonas.
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitmeninimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Rita Pikūnaitė pristatys kūrinių, kuriais nebeprekiaujama, duomenų bazės naudojimą Lietuvoje.

Renginio programa:

9.30 – 10.00 Pasitikimo kava.
10.00 Sveikinimo žodis. Vilniaus universiteto bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė..
10.10 Leidinių skaitmeninimas projekte EODOPEN: atverkime paslėptas žinias! VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir technologijų departamento direktorė dr. Žibutė Petrauskienė
10.25 Europos sąjungos direktyvos, LR įstatymai ir tvarkos, sudarantys sąlygas leidinių skaitmeninimui ir viešinimui. Intelektinės teisės ekspertas, profesorius dr. Ramūnas Birštonas.
11.10 Kūrinių, kuriais nebeprekiaujama, duomenų bazės naudojimas Lietuvoje. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitmeninimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Rita Pikūnaitė.
12.00 Pietūs.

Renginys nemokamas, tačiau dalyvių prašome užsiregistruoti.
Registracijos nuoroda: https://forms.office.com/e/9iw9qkD3fj
Vieta: VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro (MKIC) Konferencijų salė, Saulėtekio al. 5.


Renginys finansuojamas EODOPEN projekto ir ES programos „Kūrybiška Europa“ lėšomis.

2023-10-24
 
 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku