Sidebar

Atvirojo mokslo principų taikymas yra vis daugiau dėmesio tarptautinėje bendruomenėje sulaukianti tema. Vilniaus universitetas palaiko ir skatina atvirojo mokslo principų taikymą, o šią savo nuostatą įtvirtino 2022 m. vasario 22 d. Vilniaus universiteto Senato patvirtintose Vilniaus universiteto atvirojo mokslo politikos gairėse. Siekiant, kad Atvirojo mokslo politikos gairėse išsakytos nuostatos virstų darbais, šių metų birželio 6 d. universiteto Rektorius patvirtino šių gairių įgyvendinimo planą.

Atliepdama į universiteto išreiškiamą palaikymą atvirajam mokslui ir norėdama skatinti diskusijas apie jo principus bei jų įtaką akademinėms praktikoms, Vilniaus universiteto biblioteka siekia suteikti universiteto bendruomenei galimybę išgirsti tarptautinio lygio specialistų rengiamus pranešimus, paliečiančius įvairius atvirojo mokslo aspektus.

Šiais metais kviečiame į dr. Louise Bezuidenhout iš Leideno universiteto Mokslo ir technologijų studijų centro (Centre for Science and Technology Studies) paskaitą ,,Mokslo etika ir atvirasis mokslas: kaip jie dera tarpusavyje?“ (Ethics and Open Science: How does it all fit together?), kuri palies ne tik atvirąjį mokslą, bet ir nemažiau svarbią akademinės etikos temą:

Diskusijose apie atsakingus mokslinius tyrimus dažnai kalbama apie atvirąjį mokslą. Jis susijęs tiek su mokslinių tyrimų procesu, tiek su jame naudojamomis technologijomis, kurių vis daugėja. Vis dėlto atvirasis mokslas yra ne vien tik į praktiką orientuotas judėjimas, jis keičia ir tai, kaip suvokiame save kaip atsakingus tyrėjus, ir kaip bendraujame su savo kolegomis mokslininkais ir plačiąja visuomene. Šioje paskaitoje lektorė apžvelgs vertybes, kuriomis grindžiamas atvirojo mokslo judėjimas, ir kaip jos susijusios su mokslinių tyrimų sąžiningumu ir skaidrumu, taip pat kokią įtaką šios vertybės daro tinkamam mokslinių tyrimų vykdymui. Lektorė paskaitos metu atskleis, kaip atvirasis mokslas leidžia atsakingai vykdyti mokslinius tyrimus vis labiau skaitmenėjančiame amžiuje.

Apie lektorę: Louise Bezuidenhout yra socialinių mokslų srities tyrėja, kurios moksliniai interesai apima atvirąjį mokslą ir atviruosius mokslinių tyrimų duomenis. Savo darbuose ji nagrinėja tokias temas kaip teisingumas ir prieinamumas, įtrauktis, socialinė atskirtis ir lygybė. Didžioji dalis jos mokslinės veiklos skirta ieškoti būdų įtraukti besivystančių šalių mokslininkus į atvirojo mokslo judėjimą. Tuo tikslu Louise yra vykdžiusi etnografinius tyrimus, interviu ir apklausas daugelyje Afrikos, Europos ir Šiaurės Amerikos šalių.

Dr. Bezuidenhout turi Keiptauno universiteto (Pietų Afrikos Respublika) molekulinės biologijos ir Ekseterio universiteto (Jungtinė Karalystė) sociologijos daktaro laipsnius. Ji vykdė podoktorantūros mokslinius tyrimus Ekseterio (Jungtinė Karalystė), Notre Dame (JAV), Oksfordo (Jungtinė Karalystė) ir Keiptauno (Pietų Afrikos Respublika) universitetuose. Ji dėstė Londono universiteto koledže (University College London, Jungtinė Karalystė), Witwatersrand  (Pietų Afrikos Respublika) ir Oksfordo universitetuose. Šiuo metu, dr. Bezuidenhout yra Leideno universiteto (Nyderlandai) Mokslo ir technologijų studijų centro (Centre for Science and Technology Studies, CWTS) vyresnioji mokslo darbuotoja.

Paskaitos data ir laikas: Lapkričio 21 d. 15 val. 

Paskaitos trukmė 1 val.  

Registracija: https://forms.office.com/e/G0g5dbmnBR  

Paskaita vyks nuotoliniu būdu anglų kalba su angliškais subtitrais. 

Kilus klausimams rašykite: 

2023-11-13

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku