Sidebar

SPAUSTUVĖĖĖŠių metų lapkričio 30 d. 17.30 val. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniaus universiteto bibliotekos knygų restauratorė, doktorantūros studijų Vilniaus dailės akademijoje metu tyrinėjanti knygrišystės amato istoriją, Ieva Rusteikaitė skaitys paskaitą „Tarp spaustuvininko ir skaitytojo: istoriniai vilnietiškų knygų įrišai“.

Kaip ir dabar, taip ir seniau knygos sukūrimas buvo įvairialypis daugelio skirtingų profesijų atstovų darbo rezultatas. Be teksto rengėjų, spaustuvininkų, graverių, šrifto liejikų, rinkėjų ir kitų meistrų, XVI–XIX a. vieni iš svarbių, nors dažniausiai anonimais likusių šio proceso dalyvių buvo knygrišiai. Šie amatininkai, būdami viena iš paskutinių grandžių tarp spaustuvininkų ir skaitytojų, savo darbu knygoms suteikdavo daugiau ar mažiau galutinį pavidalą, kuris ne tik apsaugodavo spaudinius, bet ir leisdavo skaitytojams patogiau jais naudotis ir papuošti savo bibliotekų lentynas.

Išlikę istoriniai knygų įrišai šiandien yra vieni svarbiausių daiktinių šaltinių, liudijančių, kaip dirbo praeities amatininkai. Senosiose rankų darbo knygose aptinkama konstrukcijų, medžiagų ir puošybos stilių įvairovė yra vertinga medžiaga, atskleidžianti įvairias įrišimo tradicijas, susijusias su skirtingais įvairių knygos naudotojų ir savininkų poreikiais.

Paskaitoje Ieva R. kvies susipažinti su bendraisiais rankų darbu grįsto XVI–XVIII a. knygrišystės amato bruožais ir tuo, kaip, žengiant koja kojon su nuolat augusiu spaudos poreikiu, keitėsi šio laikotarpio knygų įrišimo būdai. Pasitelkiant žinias apie Vilniaus knygrišių veiklą bei pavienius vilnietiškų spaudinių įrišų atvejus, bus aptariama, kaip globalūs spaudos poveikio paskatinti procesai atsispindi vietos knygų įrišuose.

Paskaita vyks Nacionalinėje bibliotekoje, Renginių erdvėje (III a.)

Iliustr. iš VU bibliotekos archyvo. 

2023-11-27

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku