Sidebar

MIDAS 12021 m. patvirtintose Atvirojo mokslo politikos gairėse Vilniaus universitetas pripažįsta, kad mokslinių tyrimų duomenų rinkimas, generavimas, apdorojimas, analizė ir viešinimas yra svarbi atvirojo mokslo praktika ir neatskiriama Universitete vykdomos mokslinės veiklos dalis. Universitetas skatina mokslininkus ir tyrėjus viešinti savo sukurtus duomenų rinkinius ir siekia, kad kokybiški duomenų rinkiniai būtų pripažįstami kaip mokslo rezultatai.

2022 m. eLABa publikacijų klasifikatoriui pasipildžius nauja publikacijos rūšimi – duomenų rinkiniu, atsirado galimybė sulaukti formalaus duomenų talpyklose publikuotų duomenų rinkinių pripažinimo, įtraukiant juos į eLABa formuojamus autoriaus publikacijų sąrašus.

Siekiant padėti mokslininkams ir tyrėjams geriau išnaudoti šią galimybę, nuo 2023 m. gruodžio pradėtas vykdyti automatinis metaduomenų importas iš Nacionalinio atviros prieigos mokslinių tyrimų duomenų archyvo (MIDAS). Tai reiškia, kad MIDAS publikuoti duomenų rinkiniai nuo šiol automatiškai registruojami eLABa. Verta pastebėti, kad eLABa registruojami tik MIDAS publikuoto tyrimo metaduomenys, pateikiant nuorodą į atitinkamą MIDAS talpyklos įrašą. Pats duomenų rinkinys ir toliau lieka MIDAS.

Taip pat sukurta galimybė į eLABa talpyklą automatiškai importuoti ir atnaujinti Lietuvos humanitarinių ir socialinių mokslų duomenų archyvo (LiDA) duomenų rinkinio metaduomenis. Sukurtas naujas naudotojo vaidmuo „LiDA importo administratorius“, kuris gali naudotis šiomis funkcijomis. Nustatytos trys institucijos, kurioms leidžiama naudotis LiDA duomenų rinkinio metaduomenų importo arba atnaujinimo funkcijomis: Kauno technologijos universitetas, Lietuvos socialinių mokslų centras ir Vilniaus universitetas. Ateityje institucijų, galinčių naudotis šiuo funkcionalumu, sąrašas gali būti išplėstas.

Kilus klausimų dėl duomenų rinkinių automatinio registravimo eLABa, kviečiame kreiptis į Eglę Girkontienę arba Aidą Gališanskienę el. pašto adresu .

Kilus klausimų dėl duomenų rinkinių publikavimo MIDAS, kviečiame kreiptis į dr. Gintę Medzvieckaitę ().

2024-01-02

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku