Sidebar

Chodkevičius knygosSausio 23 d. 17.30 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) Vilniaus universiteto bibliotekos Retų spaudinių skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Aušra Rinkūnaitė skaitys paskaitą „Garsiojo karvedžio Jono Karolio Chodkevičiaus asmeninės bibliotekos mįslės“. Tai pirmoji paskaita iš penkių paskaitų ciklo „Nepažintas senųjų knygų pasaulis“.

Vilniaus paveikslų galerijoje eksponuojamoje parodoje „Nepažintas senųjų knygų pasaulis“ galima išvysti ir LDK didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus (1571–1621) asmeninės bibliotekos knygas. Apie šios iškilios asmenybės gyvenimą, karinę ir visuomeninę veiklą žinoma nemažai, bet apie jo turėtą biblioteką liudija tik išlikusios knygos.

Aušra Rinkūnaitė papasakos, kokio dydžio buvo Jono Karolio Chodkevičiaus biblioteka, kur ji buvo saugoma ir koks knygų likimas, kuo domėjosi karvedys, ką laisvalaikiu skaitė pats ir kokią literatūrą rekomendavo savo sūnui Jeronimui Krizostomui, kokius eilėraščius, sėdėdamas vakare prie židinio, meiliai šnibždėjo žmonai Sofijai. Paskaitos metu bus galima išgirsti, kurių autorių tekstais garsusis karvedys rėmėsi, ieškodamas tinkamų žodžių, įkvėpsiančių karius prieš mūšį, pamatysime, kokias pastabas paliko knygų paraštėse ir ką atskleidžia kai kuriose knygose pabraukti sakiniai.

2024-01-22

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku