Sidebar

Piliečių mokslasŠiais metais Vilniaus universitetas tapo Europos piliečių mokslo asociacijos (ECSA) nariu. Šį įvykį inicijavo Vilniaus universiteto biblioteka, ir tai yra reikšmingas žingsnis, atliepiantis Universiteto įsipareigojimui skatinti piliečių įtrauktį į mokslinių tyrimų iniciatyvas. Europos piliečių mokslo asociacija ne tik Europos, bet ir globaliame kontekste yra svarbi Piliečių mokslo iniciatyvų skatintoja, ypatingą dėmesį skirianti piliečių įtraukimui į visų mokslinių tyrimų etapų veiklas. Ši organizacija yra itin atvira ir suburia įvairiausiais suinteresuotas šalis: tarptautinės akademinės bendruomenės narius, fizinius asmenis, nevyriausybines, verslo organizacijas.

Kodėl mums yra svarbu, kad Universitete piliečių mokslo iniciatyvos įgytų pagreitį ir taptų įprastine mokslinių tyrimų praktika? Piliečių mokslas – vienas iš atvirojo mokslo instrumentų, atveriantis naujus horizontus mokslininkų tyrėjų ir mokslininkų mėgėjų (piliečių) bendradarbiavimui, mokslinei komunikacijai, mokslo populiarinimui ir sparčiai informacijos ir žinių cirkuliacijai visoje technologijų ir inovacijų ekosistemoje. Būtent piliečių mokslo dėka mokslas tampa atviru mokslu par excellence ne tik tradicinei akademinei bendruomenei, bet ir visiems piliečiams.

Vilniaus universiteto tapimas Europos piliečių mokslo asociacijos nariu atveria galimybes aktyviai prisidėti prie Europos piliečių mokslo politikos formavimo, susirasti naujų mokslinės tiriamosios veiklos partnerių (ne tik tarptautinės akademinės bendruomenės, bet ir nevyriausybinių, verslo organizacijų ir fizinių asmenų kontekste). Taip pat yra suteikiama prieiga prie ekspertinių žinių, įvairių mokymų, geriausių piliečių mokslo praktikų sklaidos, tokiu būdu įsteigiant galimybes profesiniam tobulėjimui tiek akademinei Universiteto bendruomenei, tiek ir neakademinių padalinių darbuotojams. Ši narystė prisideda prie Vilniaus universiteto matomumo didinimo tarptautinėje erdvėje, užtikrina darnią Universiteto plėtrą, atliepiančią globaliems mokslo ir studijų sistemos pokyčiams.

Informaciją pateikė Indra Giraitė

2024-02-09

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku