Sidebar

Nors publikuoti duomenis atvirosios prieigos duomenų talpykloje Lietuvos mokslininkams vis dar neįprasta, Vilniaus universiteto sukurtas Nacionalinis atviros prieigos mokslinių tyrimų duomenų archyvas (MIDAS) pamažu plečia savo atvirųjų mokslinių tyrimų duomenų kolekciją. Kiekvienais metais jame publikuojama apie 20 naujų duomenų rinkinių.

Šiuo metu jame publikuota 114 tyrimų: 80 atviros prieigos duomenų rinkinių ir dar 34 duomenų rinkinių metaduomenys. Pasidomėkime, iš kur atkeliavo MIDAS publikuoti duomenys, ir kas jų publikavo daugiausia.

Tiek kalbant apie duomenų rinkinius, tiek apie metaduomenis, pirmauja Vilniaus universiteto autoriai, kurie publikavo 60 duomenų rinkinių ir dar 27 duomenų rinkinių metaduomenis. Kitų Lietuvos institucijų autoriai publikavo 17 duomenų rinkinių ir 7 duomenų rinkinių metaduomenis. Dar 3 atvirosios prieigos duomenų rinkiniai buvo publikuoti bendradarbiaujant Vilniaus universiteto ir kitos institucijos autoriams.

1pav copy

1 pav.: MIDAS publikuotų tyrimų pasiskirstymas pagal institucijas.

 

Peržvelgus 63 duomenų rinkinius, kurių autoriai arba bendraautoriai priklauso Vilniaus universitetui, aiškėja, kad tarp akademinių Vilniaus universiteto padalinių pirmauja Gyvybės mokslų centras ir Matematikos ir informatikos fakultetas, kurių tyrėjai publikavo po 15 duomenų rinkinių.

Publikuoti tik metaduomenis dažniausiai nusprendžiama tada, kai dėl asmens duomenų apsaugos negalima viešinti pačių duomenų, todėl nenuostabu, kad tarp publikavusiųjų tik metaduomenis pirmauja Filosofijos ir Medicinos fakultetų, kuriuose dažniausiai vykdomi tyrimai su žmonėmis, mokslininkai (atitinkamai 10 ir 7 publikuoti tyrimai).

 

2pav mint

2 pav.: Vilniaus universiteto autorių MIDAS publikuotų tyrimų pasiskirstymas pagal fakultetus.

 

Pabaigoje norėtume priminti, kad atveriant duomenis svarbu ne tik kiekybė, bet ir kokybė. Todėl publikuojant duomenis MIDAS raginame juos kuo išsamiau aprašyti metaduomenimis, suteikti jiems licenciją ir DOI identifikatorių, pateikti visą duomenims interpretuoti reikalingą informaciją. Taip pat kviečiame susipažinti su FAIR duomenų principais, iš kurių sužinosite, ką dar galima padaryti, kad Jūsų atveriami mokslinių tyrimų duomenys turėtų didesnę vertę.

Kilus klausimų dėl duomenų publikavimo MIDAS, kviečiame kreiptis į dr. Gintę Medzvieckaitę.

2024-02-27

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku