Sidebar

atkurta laisve virselis Kovo 11Kovo 11 d. minime Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 34-ąsias metines. Tą dieną 1990 m. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, kuriuo teisiškai atkurta Lietuvos valstybės nepriklausomybė ir kuriame remiamasi vasario 16 d. Lietuvos nepriklausomybės aktu. 
 
Vienas iš Lietuvos valstybės simbolių – skulptoriaus J. Zikaro 1921 metais sukurta ir vėliau Kaune prie Karo muziejaus pastatyta „Laisvės“ statula, kurios kopija puošia ir Prezidentūrą Vilniuje. Šis Lietuvos laisvės simbolis patyrė daug pasikeitimų, buvo  perkeliamas, nugriautas ir vėl atstatytas, o jos atminimas saugotas šeimų archyvuose, prisiminimuose, pasakojimuose. 
Švęsdami Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, prisiminkime, kiek ryžto, drąsos ir susitelkimo parodė kelios mūsų šalies piliečių kartos, kad šiandien gyventume laisvoje šalyje. 
 
Tegul kovo 11-oji – mūsų tautos pergalės diena – ne tik džiugina širdis, bet ir įkvepia kasdieniam atsakingam darbui ir kūrybai mūsų valstybės labui.

Iliustracijoje: Laisvės statulos atvirukas (XX a. pr.) iš Rankraščių skyriaus kolekcijos.

2024-03-11

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku