Sidebar

Šimaitė1Šįmet minime 130-ąsias Vilniaus universiteto bibliotekininkės, žydų gelbėtojos, Pasaulio tautų teisuolės Onos Šimaitės gimimo metines. Ši nepaprasta moteris eidavo į getą neva susigrąžinti bibliotekos knygų, įnešdavo laiškus, maistą, ginklus, išnešdavo slėpti žydų kultūros vertybes, žydų vaikus,  pirko netikrus dokumentus bandydama išgelbėti žmones. Lituanistikos seminare su rektoriaus žinia slėpė studentę Tanią (Salą) Wachsman, su kuria vėliau ilgus metus susirašinėjo, buvo nuvykusi į Izraelį jos kvietimu, Tania ją vadino savo motina. Viename laiške kalbama apie pabėgimą iš geto:

„Šiandien metinės – tragiškų hitleriniame pragare praleistų metų. Pameni? Kai ateidavai pas mane į rūsį?..... Buvai  vėliava – tuo metu, kai laisvės ir žmogiškumo vėliavos puvo baloje ir mėšle. Pameni? Pameni? Kaip glaudžiausi prie tavęs tamsią naktį, kai išėjau iš apsupto geto – Didžioji gatvė apšviesta – ir vokiečiai skubėjo į kiną.  Ar pameni, ką man sakei? Mažute, mažute (šie žodžiai parašyti lietuviškai lenkiškai rašytame laiške), tuoj būsime namuose, tu pavargai – Mažute. Amžinai liksiu Tavo Mažutė“.

Bibliotekos Rankraščių skyriuje saugomi Onos Šimaitės dienoraščiai ir laiškai giminėms, draugams, išgelbėtiems iš geto asmenims.

Kovo 15 d. (penktadienį) 15.00 val. Simono Daukanto kiemelyje (Universiteto g. 5) vyks Žydų gelbėtojų dienos renginys. Bus skaitomos gelbėtojų pavardės.

2024-03-15

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku