Sidebar

analysis-2030265_1280_copy.jpgŠių metų birželio pabaigoje Clarivate Analytics kompanijos atstovai žiniasklaidoje paskelbė apie duomenų bazės Journal Citation Reports (toliau – JCR)  žurnalų cituojamumo rodiklių (angl. Impact Factor) atnaujinimą, parengtą pagal 2023 m. Web of Science Core Collection indeksuojamų leidinių citavimo statistiką.

Kaip ir ankstesniais metais svarbiausias atnaujinimas yra patys duomenys. Tačiau šiais metais atnaujinus JCR rodiklius yra ir naujovė – vieningas visų kategorijų reitingavimas. Iki šiol kiekviena kategorija turėjo atskirą reitingavimą skirtingose Web of Science indeksuojamose bazėse: Science Citation Index Expanded (SCIE), Social Science Citation Index (SSCI), Arts & Humanities Citation Index (AHCI) ir Emerging Sources Citation Index (ESCI). Po įgyvendinto pokyčio atskirus žurnalų reitingus keičia vienas bendras. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, psichiatrijos žurnalas, įtrauktas į SCIE ir SSCI, dabar bus reitinguojamas viename psichiatrijos reitinge, o ne dviejuose atskiruose. Taip pat į reitingavimą įtraukiami žurnalai iš ESCI duomenų bazės. Pokytis leis lengviau analizuoti ir palyginti žurnalus. Kontekstas ir informacija, į kokią kategoriją ar kategorijas žurnalas įtrauktas, bus aiškiau matoma.

Kiti JCR atnaujinimai:

Leidinių aprėptis: JCR citavimo duomenys pateikiami iš 112-oje šalių leidžiamų daugiau nei 21 800 leidinių, kurie apima 254 mokslo kryptis. Indeksuojamų auksinės atvirosios prieigos žurnalų – 5871.

Nauji duomenys: 544 žurnalams pirmą kartą buvo paskaičiuotas cituojamumo rodiklis.

Gerinama vartotojo patirtis: patobulinta JCR duomenų bazė, siekiant užtikrinti lengvesnį ir visapusiškesnį naudojimą.

Daugiau informacijos apie JCR atnaujinimą.

Norėdami atlikti žurnalų citavimo rodiklių paiešką, junkitės prie JCR.

Dėmesio! Primename, kad norint duomenų baze naudotis namuose, jums reikia savo asmeninį kompiuterį prijungti prie VU tinklo (VPN). Daugiau informacijos apie VPN. Jei norite duomenų baze naudotis VU bibliotekoje, fakultete ar bendrabutyje, jokių atskirų prisijungimų nereikia.

 

Informaciją pateikė Ieva Litvinavičienė

2024-07-05

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku