Sidebar

Pavilionis1Šiais metais minime Vilniaus universiteto rektoriaus, filosofo, vertėjo, politiko, profesoriaus Rolando Pavilionio (1944–2006) 80-ąsias gimimo metines. Šia proga spalio 17 d. 17 val. VU bibliotekos Baltojoje salėje bus atidaryta paroda, kurioje lankytojai galės susipažinti su prof. R. Pavilionio gyvenimo akimirkomis ar prisiminti buvimą kartu.

Parodoje bus eksponuojamos R. Pavilionio disertacijos, knygos, straipsniai, pranešimai įvairiose Lietuvos ir užsienio konferencijose, pasisakymai įvairių susitikimų ir renginių metu. Taip pat lankytojams bus pristatyta ikonografinė medžiaga, kurioje atsispindės R. Pavilionio gyvenimas ir veikla: inauguracija į Vilniaus universiteto rektorius, užsienio svečių priėmimai, renginiai Vilniaus universitete ir už jo ribų, politinė veikla, R. Pavilionio šeimos ir kelionių akimirkos.

Garbingą vietą parodoje užims apdovanojimai: Prancūzijos Akademinės palmės ordinas, Norvegijos Karaliaus Haraldo VI ordinas, ordinas „Už nuopelnus Prancūzijos Respublikai“, Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius, kiti.

Ekspoziciją papildys ir asmeniniai dokumentai – gimimo liudijimas, brandos atestatas, darbo knygelė. Taip pat bus rodomi studijų ir darbo Vilniaus universitete dokumentai.

Maloniai kviečiame dalyvauti parodos atidarymo renginyje.


Rolandas Pavilionis gimė 1944 m. liepos 3 d. Šiauliuose. Dirbdamas darbininku, medaliu baigė Šiaulių vakarinę darbo jaunimo mokyklą ir 1962 m. įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti kalbų, bet po metų buvo pašauktas atlikti karinę prievolę.

1968 m. baigė Vilniaus universitetą ir įgijo germanisto specialybę. 1968–1971 m. dirbo Ukrainos mokslų akademijoje ir ten apgynė disertaciją logikos tema. 1981 m. Paryžiaus aukštųjų visuomenės mokslų mokykloje apgynė disertaciją logikos ir semantikos tema. Studijavo ir dirbo Prancūzijoje pas žymiausią išeivijos profesorių Algirdą Julių Greimą.

Rolandas Pavilionis buvo įgijęs habilituoto daktaro mokslinį laipsnį, jam suteikti profesoriaus ir akademiko moksliniai vardai.

1971–1981 m. – Vilniaus universiteto Filosofijos istorijos katedros docentas, 1982–1989 m. – Filosofijos istorijos ir logikos katedros vedėjas.

1989 – 1990 m. – Vilniaus universiteto prorektorius, 1990 m. išrenkamas Vilniaus universiteto rektoriumi. Šias pareigas ėjo iki 2000 m.

2000 m. išrenkamas VIII LR Seimo nariu ir tampa Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininku, Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju. R. Pavilionis tampa žinomas kaip aktyvus Lietuvos integracijos į Europos Sąjungą šalininkas.

Nuo 2004 m. – Europos Parlamento narys.

Buvo Pasaulio rektorių asociacijos vykdomojo komiteto, Europos rektorių konferencijos vykdomojo komiteto narys, Lietuvos ir Prancūzijos asociacijos garbės prezidentas, Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus tikrasis narys, Europos mokslų ir menų akademijos narys. Galėjo laisvai kalbėti pagrindinėmis Vakarų Europos kalbomis.

Mokslinių tyrinėjimų sritys – logika, loginė semantika ir kalbos filosofija.

R. Pavilionis išleido knygų lietuvių, anglų ir rusų kalbomis, taip pat išvertė H. D. Thoreau kūrinį „Voldenas, arba Gyvenimas miške“, sudarė ir išvertė A. J. Greimo rinkinį „Semiotika“, L. Wittgensteino „Rinktinius raštus“.

Apdovanotas Lietuvos valstybine premija už mokslo darbus, Prancūzijos Akademinės palmės ir Garbės legiono ordinais, Norvegijos, Lenkijos ordinais ir medaliais, Prancūzijos Respublikos ordinu „Už nuopelnus Prancūzijos Respublikai“, Lietuvos Respublikos Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi.

Parodos atidarymo renginys: 2024 m. spalio 17 d. 17 val. VU bibliotekos Baltojoje salėje (Universiteto g. 3, IV a.). Paroda veiks iki gruodžio 31 d.


Informaciją parengė Evelina Padrėzaitė

2024-10-09

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku