Sidebar

Vasario 12 d. VU biblioteka vyko į Švenčionių rajono savivaldybės viešąją biblioteką, kur pristatė rankraščių ir senųjų spaudinių parodą „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Švenčionys“.

IMG 2646VU bibliotekos Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė pranešimu „Vilniaus universiteto bibliotekai 450: tradicijos, iššūkiai, galimybės“ gausiai susirinkusiai auditorijai pristatė bibliotekos istoriją, jos veiklas. Rankraščių skyriaus bibliotekininkas Paulius Bagočiūnas papasakojo apie atvežtus parodos XVI–XX a. eksponatus – Lietuvos istorijai ir kultūrai reikšmingus dokumentus, tarp kurių buvo ir šaltiniai, susiję su Švenčionių miesto ir krašto praeitimi. Tai rankraštiniai bažnyčių ir dvarų inventoriai: Karkažiškės dvaro inventorius (1740 ir 1788), Kaltanėnų pranciškonų vienuolyno bažnyčios vizitacija (1767), Švenčionių klebonijos inventorius (1799),  XIX a. vidurio Vilniaus gubernijos kelių ir pašto stočių tinklo žemėlapis ir kiti.

Renginio svečiams buvo parodytas ir Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto, 1812 m. Prancūzijos karo su Rusija metu pabuvojusio ir Švenčionyse, autografas. Taip pat žymių kraštiečių – Pranės Dundulienės, Zigmo Žemaičio, Česlovo Kudabos, Nikodemo Švogžlio-Milžino – rankraščiai.

Buvo galima pamatyti itin vertingus ir retus spaudinius, susijusius su Vilniaus universiteto biblioteka ir jos ištakomis – tai knygos iš Vilniaus pavyskupio Jurgio Albinijaus, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto, Vilniaus vyskupo Valerijono Protasevičiaus, LDK pakanclerio Kazimiero Leono Sapiegos asmeninių kolekcijų, davusių pradžią tuometei Vilniaus jėzuitų kolegijos bibliotekai.

Taip pat eksponuoti ankstyvieji Vilniaus universiteto ir bibliotekos istorijos dokumentai, įtraukti į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą: 1710–1723 m. Vilniaus jėzuitų kolegijos metų dienoraštis, Simono Daukanto pasakėčių „Pasakas Paedraus“ vertimo rankraštis, Konstanto Vaicekos Adutiškio apylinkėse 1910 m. užrašyta liaudies daina.

Į Švenčionis VU biblioteka atvežė ir žymiausių lietuvių literatūros klasikų – Vinco Kudirkos, Maironio, Vinco Mykolaičio-Putino – kūrinius, Žemaitės ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės (pasirašinėjusių drauge parašytus darbus slapyvardžiu Dvi Moteri) komedijos „Kaip kas išmano, taip save gano“ rankraštį, Motiejaus Valančiaus rankraštinį giesmyną, spalvingais piešiniais iliustruotą paties autoriaus.

Švenčionių biblioteka taip pat buvo parengusi knygų ir kraštotyrinės medžiagos ekspoziciją „Ir kaip man šios žemės nemylėti“ apie švenčioniškius P. Dundulienę, Z. Žemaitį, Č. Kudabą, Julijoną Senkų.

Per susirinkusiųjų į renginį rankas keliaujant pirmosios lietuviškos knygos Martyno Mažvydo „Katekizmo“ faksimilei, Švenčionių rajono savivaldybės mero patarėjas Erikas Demidovas padėkojo VU bibliotekai už parodą ir už tai, kad dokumentai apie Švenčionių kraštą bus saugomi ateities kartoms.

Informaciją pateikė Snieguolė Misiūnienė, 2020-02-20

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku