Sidebar

Vilniaus universiteto observatorijos įkūrėjas, jėzuitų architektas, matematikas, astronomas Tomas Žebrauskas suprojektavo dabar bibliotekai priklausančią Baltąją salę ir prisidėjo prie buvusios jėzuitų koplyčios – dabartinės J. Lelevelio salės – rekonstrukcijos.

Baltoji sT. Žebrauskas mokėsi Vilniuje jėzuitų naujokyne prie Šv. Ignoto bažnyčios, studijavo Vilniaus universiteto Filosofijos ir Teologijos fakultete. Kražiuose dėstė poetiką, vėliau filosofiją.
1750m. universitetas išsiuntė jį į Vieną ir Prahą studijuoti matematikos, susipažinti su observatorijomis. Grįžęs iš Prahos architektas pastatė observatoriją, kuri buvo atidaryta 1753 metais, bet darbai tęsti dar trejus metus. Įdomu tai, kad pabuvojęs Vienoje ir Prahoje, susipažinęs su Austrijos baroku jis liko ištikimas vietiniam baroko stiliui. Tai liudija Baltosios salės architektūra.
Prahoje T. Žebrauskas ne tik išmoko daug naujovių, bet ir persiėmė švietėjiška veikla, siekė supažindinti studijuojančius su eksperimentine fizika, pats kūrė aparatus ir atliko bandymus. Grįžęs ėmėsi organizuoti fizikos-matematikos kabinetą su prietaisais eksperimentams, demonstravimui bei astronominiams stebėjimams. iliustr 01Mokslo populiarinimo veikla buvo skirta ir lėšoms pritraukti. Jo eksperimentus stebintys gausūs kilmingi svečiai dovanodavo prietaisus, skirdavo lėšas statyboms. 1753 m. iš Vilniaus vaivados ir LDK etmono M. K. Radvilos jėzuitas dovanų gavo veidrodinį teleskopą. Tai seniausias observatorijos prietaisas, kurį ir dabar galima pamatyti Baltojoje salėje.
Vilniaus universiteto bibliotekos rankraščių skyriuje saugomi T. Žebrausko naujokyno laikų rankraštiniai moralinės teologijos kurso užrašai „Praxes“, kurių tituliniame puslapyje yra lietuviškas įrašas; taigi, architektas tikrai mokėjo lietuvių kalbą. Be to, viršelis liudija jo įgūdžius laisvai piešti barokines ornamentų ir architektūros formas.

Vaizdai: Baltoji salė (nuotr.); moralinės teologijos kurso užrašai „Praxes", VU bibliotekos archyvas.

Tekstas: Nijolė Bulotaitė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku