Sidebar

Karaliaus Žygimanto Augusto biblioteka BAV 47.5.6Pradžią kartu su kolegija 1570 m. įkurtai Vilniaus universiteto bibliotekai davė dovanotos vyskupo sufragano Jurgio Albinijaus ir karaliaus Žygimanto Augusto bibliotekos – tiems laikams dideli ir labai vertingi knygų rinkiniai. Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas labai mėgo knygas. Žemutinės pilies rūmuose Vilniuje jis buvo surinkęs antikos filosofų, taip pat teisės veikalų biblioteką, kurią, manoma, sudarė apie 4 000 knygų.

Knygas karaliui atgabendavo iš visų Europos kraštų, daugiausia jų pirkta Frankfurte prie Maino. Reikia pripažinti, kad tais laikais knygos buvo labai brangios – o kiek dar atsieidavo jų gabenimas. XVI a. dvi knygos verte prilygo jaučiui.

Legenda pasakoja, jog kartą karalius pranciškonų vienuoliui, savo motinos nuodėmklausiui įteikė didžiulę sumą pinigų ir pavedė nupirkti užsienyje naujų knygų.

Tuo metu jo juokdarys Stančikas ėmė kažką rašinėti. Valdovo paklaustas, ką čia veikia, juokdarys prisipažino sudarinėjantis didžiausių karalystės kvailių sąrašą. Žygimantas Augustas susidomėjo, kas gi pirmasis tame sąraše. Juokdarys atsakė: „Dėl pirmo numerio dar neapsisprendžiau. Jei tas vienuolis grįš su nupirktomis knygomis, tai bus jis, o jei negrįš – tai tada karalius bus pirmas.“

Testamentu karalius užrašė savo biblioteką Vilniuje steigiamai jėzuitų kolegijai. Testamento vykdymas užtruko, todėl nemažai knygų išdalinta ir tik nedidelė dalis atkeliavo į Vilnių. Iki šių dienų mūsų bibliotekoje išliko 14 knygų (21 pavadinimas).

Iliustracija: Žygimanto Augusto bibliotekai priklausiusi Džovanio Lučido pseudonimu pasirašinėjusio Džovanio Marijos Tolosanio knyga „Opusculum de emendationibus temporum...“ (Veikalėlis apie laikų skaičiavimą), 1546 m. išleista Venecijoje.

Parengė Nijolė Bulotaitė, 2020-09-03

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku