Sidebar

Atvira prieiga

Spalio mėnesį (19–25 dienomis) Vilniaus universiteto bibliotekoje tradiciškai minime tarptautinę Atvirosios prieigos savaitę. Šių metų tema – Atverti prasminga. Siekiant įtraukties ir struktūrinės lygybės – kviečia galvoti ir kalbėtis apie mokslo publikacijų atvėrimo prasmę.

Atviroji prieiga sudaro galimybę mokslo publikacijų autoriams greitai ir iniciatyviai dalintis darbais, suteikti teisę kolegoms iš viso pasaulio juos skaityti, naudoti mokslinėje veikloje ir dalintis toliau. Tokiu būdu visų valstybių ir institucijų mokslininkų galimybės išsilygina, nepriklausomai nuo lokalios mokslo finansavimo politikos.

Dalinimasis savo mokslo produkcija per atvirąją prieigą taikant atvirąsias Kūrybinių bendrijų licencijas taip pat gali padėti asmeninėje karjeroje. Išimtinės turtinės teisės į atvirosios prieigos publikacijas nėra perduodamos leidėjui, dėl to autorius išlaiko galimybę savo nuožiūra talpinti publikaciją į talpyklas, asmeninį tinklalapį ar tyrėjų socialinius tinklus. Plačiau matoma publikacija yra daugiau cituojama, sulaukia geresnio bibliometrinio vertinimo.

Vilniaus universiteto biblioteka kviečia paminėti Atvirosios prieigos savaitę kartu ir spalio 23 d. 14 val. susirungti virtualioje protų kovoje Teams platfomoje. Joje – klausimai geografijos, istorijos, kultūros ir kitomis temomis, į kuriuos atsakyti padės ir atvirojo mokslo žinios. Jau išmanantiems atvirojo mokslo subtilybes tai bus proga pasitikrinti žinias, o nežinantiems – sužinoti. Geriausiai pasirodę dalyviai bus apdovanoti. Registracijos forma: https://forms.gle/Y8gUmu29P2HTsyfS8

Atvirosios prieigos savaitės metu VU bendruomenei taip pat pristatomas Mokslo atvirukas, kurio pirmajame numeryje – interviu su VU mokslo prorektore prof. dr. Edita Sužiedėliene, informacija apie pokyčius, kuriuos kitais metais atneš Europos Horizontas ir duomenų talpyklų apžvalga.

Virtualioje Flickr galerijoje biblioteka taip pat kviečia pasigrožėti menininkų profesionalų ir mėgėjų kūriniais, sužinoti apie Kūrybinių bendrijų atvirojo turinio licencijas CC0, CC-BY, CC-SA ir taip pažymėtų vaizdo elementų paiešką. Laisvosiomis licencijomis pažymėtus kūrinius – nuotraukas, melodijas, infografikus ir panašią medžiagą – galima naudoti ir komercinėje veikloje, paskaitų skaidrėms. 

Eglė Juodė, 2020-10-19

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku