Sidebar

BokacasItalų rašytoją, poetą ir vieną žymiausių XIV a. Renesanso humanistų Džiovanį Bokačą (Giovanni Boccaccio) labiausiai išgarsino jo novelių rinkinys Dekameronas. Knyga laikoma pasaulinės literatūros šedevru, kuriame per šmaikščias istorijas atskleidžiama autentiška viduramžiškos italų visuomenės gyvenimo atmosfera, kupina ironijos, subtilaus humoro, intrigų ir net ankstyvojo Renesanso erotiškumo. Tačiau žvilgtelkime į kitą kūrinį, kuriam Dž. Bokačas paskyrė paskutinį savo gyvenimo dešimtmetį – biografijų rinkinį „Apie įžymias moteris“, lotynišku pavadinimu „Opus de claris mulieribus“. Tai pirmasis kada nors parašytas moterų biografijos šaltinis Vakarų literatūroje lotynų kalba, tapęs vienu populiariausių kūrinių paskutiniame rankraščių knygos amžiuje. Pats autorius teigė, kad jį šią knygą paskatino parašyti tai, kad daugybė puikių rašytojų dažnai rašė žymių žmonių biografijas, tačiau niekas niekada to nedarė apie moteris.

VU biblioteka gali didžiuotis savo kolekcijose turėdama itin ankstyvą – 1539 metų šios unikalios knygos leidimą*, kurį Berno mieste išleido šveicarų leidėjas ir spaustuvininkas Matijas Apiarijus (Mathias Apiarius). Knygos tekstus puošia įspūdingos dailininko ir medžio raižytojo Jakobo Kalenbergo iliustracijos, suteikdamos spaudiniui dar daugiau žavesio ir vertės.

Visgi žaviausios knygoje – pateikiamų 106 moterų istorijos, tarp kurių ne tik garsių istorinių ir realiai gyvenusių moterų biografijos, bet taip pat mitologinių veikėjų gyvenimai. Šiame Bokačo veikale susipina įvairios temos – pasaulietinis ir privatus gyvenimas, politika, šlovė, religija, turtai, sunkumai, socialiniai vaidmenys, moterų charakteris, talentai ir individualūs pasiekimai. Bokačas tvirtino, kad aprašė moteris, nepaisydamas to, ar jos buvo geros, ar blogos, ir tikėjo, kad dorųjų poelgiai skatins daryti gerus darbus. Taigi šiame dorų ir ne visai dorų moterų sąraše sutiksime Egipto karalienę Kleopatrą, Cezario dukterį Juliją, Makedonijos karalienę Olimpiją, graikų Saulės dievo Helijo dukterį Kirkę, Penelopę iš Homero epinės poemos Odisėjas ir daug kitų vaizduotėje ar realybėje gyvenusių moteriškos lyties atstovių. 

Nepaisant to, kad knygoje beveik nėra biblinių figūrų, visgi garbinga pirmoji vieta aprašomųjų moterų sąraše atitenka pagrindinei Biblijos veikėjai Ievai. O jau minėtame Matijo Apiarijaus knygos leidime jos istoriją iliustruoja Jakobo Kalenbergo Rojaus sodo iliustracija su joje paslėptais įvairiausiais gyvūnais. Sakoma, kad jų čia 18, bet ar tai tiesa, kviečiame patikrinti. Gal pasislėpusiųjų šiame sode paieškos įkvėps leistis į dar kitus atradimus – tik slypinčius vaizdinguose ir nepaprastuose Džiovanio Bokačo pasakojimuose?

49853940393 b31e841bdb o

 

*Džiovanis Bokačas veikalą „Apie įžymias moteris“ parašė apie 1361–62 metus; tada jis buvo platinamas kaip rankraštis. Pirmasis spausdintas knygos variantas pasirodė 1473 m.

Vaizdai: (1) Džiovanio Bokačo portretas, aut. Raffaello Sanzio Morghen (1758–1833), Viešo naudojimo kūrinys; (2) Iliustracija iš Džovanio Bokačio knygos „Opus de claris mulieribus...“ (Bernas, 1539), VU bibliotekos archyvas.

Tekstas: Ramunė Gedvilaitė, 2020-11-06

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku