Sidebar

MIDAS 1Siekiant aiškumo, Nacionalinio atviros prieigos mokslinių tyrimų duomenų archyvo (MIDAS) išoriniame portale publikuotus tyrimus peržiūrintys naudotojai mato tik du galimus prieigos tipus, tačiau mokslinių tyrimų duomenis savo paskyroje tvarkantiems autoriams suteikiamas platesnis prieigos tipų pasirinkimas, kad būtų galimybė lanksčiai spręsti, kas turės prieigą prie tyrimo duomenų. Taigi, supažindiname su šešiais MIDAS archyve mokslinių tyrimų duomenis tvarkantiems naudotojams siūlomais prieigos prie duomenų tipais:

1 tipas: nepublikuoti, tik autoriui prieinami duomenys

Pagal nutylėjimą, nepublikuoti duomenų rinkiniai, kurių sąrašas matomas naudotojo paskyros „Nepublikuotų tyrimų“ skiltyje, yra matomi tik juos sukūrusiam naudotojui.

2 tipas: nepublikuoti, autoriui ir jo nurodytiems asmenims prieinami duomenys

Jei reikia suteikti prieigą prie duomenų konkrečiam asmeniui ar asmenims, pavyzdžiui, prie to paties duomenų rinkinio dirbančiai grupei tyrėjų, nepublikuojant duomenų rinkinio, MIDAS siūlo galimybę suteikti prieigą prie nepublikuoto, taigi viešai nematomo, duomenų rinkinio, pasirinktiems MIDAS naudotojams. Asmeninę prieigą galima suteikti tiek egzistuojančiam MIDAS naudotojui, tiek asmeniui, kuris dar neturi MIDAS paskyros. Tokiu atveju, asmuo pirmiausia gaus pakvietimą registruotis MIDAS, o susikūrus paskyrą, jam automatiškai bus suteikta prieiga prie tyrimo. Instrukciją, kaip suteikti prieigą prie nepublikuoto tyrimo, galite rasti MIDAS naudotojo vadovo skyriuje „Prieigos teisių valdymas“.

3 ir 4 tipai: publikuoti duomenys arba publikuoti tyrimo metaduomenys

Norint pasidalinti tyrimo duomenimis su platesne auditorija, reikės juos publikuoti. MIDAS tyrimus publikuojantys autoriai gali rinktis, ar publikuoti tik tyrimo metaduomenis ar ir pačius duomenų rinkinius. Publikavus ir duomenis, ir metaduomenis, tyrimas MIDAS portale bus paskelbtas vieša prieiga, o naudotojai galės iš karto atsisiųsti duomenis. Jei buvo pasirinkta publikuoti tik metaduomenis, tyrimas bus publikuotas ribota prieiga, o prieigą prie duomenų norintys gauti naudotojai turės teikti prieigos prašymą. Instrukciją, kaip publikuoti duomenis, galite rasti MIDAS naudotojo vadovo skyriuje „Duomenų publikavimas“. Taip pat primename, kad naudinga patikslinti publikuojamų duomenų rinkinių naudojimo sąlygas, suteikiant jiems vieną iš šešių MIDAS palaikomų standartinių licencijų.

5 ir 6 tipai: publikuoti duomenys, prieigą suteikiant visiems registruotiems MIDAS naudotojams arba visiems konkrečios organizacijos nariams

Norintys, kad prieigą prie jų publikuotų duomenų rinkinių turėtų ne visi MIDAS portalo lankytojai, o tik tam tikros jų grupės, turi galimybę duomenis publikuoti taip, kad vieša prieiga būtų suteikiama tik registruotiems MIDAS naudotojams arba tik konkrečios(-ų) organizacijos(-ų) nariams. Tokiu atveju, pirmiausia, reikėtų publikuoti duomenis, nurodant, kad bus atveriami tik metaduomenys, o vėliau per savo paskyroje esančią „Dalyviai ir prieiga“ skiltį pridėti prieigos tipą „Organizacija“ arba „Visi registruoti naudotojai“. Tokiu būdu publikuoti duomenys portale bus rodomi kaip ribotos prieigos, tačiau jei prieiga buvo suteikta visiems registruotiems naudotojams, prisijungus prie savo paskyros bus galima juos atsiųsti. Jei prieiga buvo suteikta konkrečiai organizacijai, ją turės visi tapatybę patvirtinę naudotojai, kurių paskyros susietos su ta organizacija. Instrukciją, kaip suteikti prieigą registruotiems naudotojams ar organizacijai, galima rasti MIDAS naudotojo vadovo skyriuje „Prieigos teisių valdymas“.

Jeigu Jums kiltų klausimų apie MIDAS siūlomus prieigos prie duomenų tipus arba kaip duomenims suteikti vieną ar kitą prieigos tipą, į juos mielai atsakys VU bibliotekos duomenų vadybininkė Dr. Gintė Medzvieckaitė. Taip pat primename, kad biblioteka reguliariai rengia MIDAS naudotojų mokymus.

Tikimės, kad ši informacija Jums buvo naudinga ir padės dar geriau išnaudoti MIDAS archyvo siūlomas galimybes!

Dr. Gintė Medzvieckaitė

2022-11-15

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku