Sidebar

Vilniaus gimtadienisVilnius švenčia! Sukanka 700 metų, kai miesto pavadinimas pirmą kartą paminėtas rašytiniuose šaltiniuose – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 1323 m. laiške Vokietijos miestams. Pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje įsikūrusi VU biblioteka sveikina savo gimtąjį miestą ir kviečia visus jo gyventojus, svečius nepraleisti gimtadieniui paminėti skirtų renginių.

Nuotolinis seminaras „Spaustuvių miestas: Vilniui 700“ 

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas ir Vilniaus universiteto biblioteka organizuoja nuotolinį seminarą, skirtą apžvelgti įvairius Vilniaus spaudos istorijos aspektus. Jame bus pristatyta Vilniuje XVI–XVIII a. veikusių spaustuvių veikla, atskleisti įdomiausi Vilniaus spaudos ypatumai – aptarti jų autoriai, mecenatai, graveriai, kūrinių turinys, tipografiniai papuošimai ir kita. 

Kada: 2023 m. sausio 26 d. 16 val. 

Kur: Zoom platformoje. Daugiau infotrmacijos ir prisijungimo duomenys čia.  

Paroda Lietuvių kalbos ir literatūros DNR

Lietuvos sostinė – Vilnius – neatsiejamas nuo lietuvių kalbos ir jos istorijos. VU biblioteka prisideda prie dar 2015 metais Lietuvoje užgimusios iniciatyvos minėti Lietuvių kalbos dienas ir kviečia išvysti parodą – Lietuvių kalbos ir literatūros DNR. Joje bus pristatomi iškiliausi mūsų šalies raštijos kūrėjai ir jų darbai. Didžioji dalis eksponatų – šių autorių rankraštinės knygos. Patyrinėti jas ir prisiminti garsiausius Lietuvos literatūros kūrinius bus galima kartu su gidu organizuojamose ekskursijose. Renginys ypač sudominti turėtų įvairaus amžiaus moksleivius. Daugiau informacijos: čia     

Kada: vasario 17 - kovo 10 d.  

Kur: P. Smuglevičiaus salė, Universiteto g. 3. 

Skaitmeninis pasakojimas Akademinis Vilnius: senojo universiteto tezių kultūra 

Aukštojo mokslo pradininkai mūsų šalyje – jėzuitai. 1579 m. jie įkūrė Vilniaus universitetą, kuris darė įtaką ne tik Lietuvos, bet ir Vidurio ir Rytų Europos šalių kultūriniam gyvenimui, išugdė ne vieną mokslininkų kartą. Nuo pat įkūrimo pradžios jame buvo teikiami mokslo laipsniai, tarp jų – ir aukščiausias – daktaro laipsnis, kuris buvo gaunamas parengus ir sėkmingai apgynus disertaciją/tezes.  Šiais metais Vilniaus universiteto bibliotekai užbaigus senojo Vilniaus universiteto tezių ir disertacijų tyrimą, visuomenei pristatomas šių baigiamųjų darbų ir senosios akademinės kultūros savitumas.

Kada: nuo 2023 m. balandžio 1 d.  

Kur: Google Arts and Culture platformoje

Martyno Mažvydo Katekizmo eksponavimas 

VU biblioteka ir šiais metais tęs tradiciją ir kvies visus norinčius pamatyti pirmąją spausdintą lietuvišką knygą – M. Mažvydo Katekizmo originalą. Šios 1547 m. Karaliaučiuje išspausdintos knygos atsiradimas pradėjo naują etapą lietuvių kalbos istorijoje – ėmė kurtis ir plėtotis lietuvių literatūrinė kalba, reikšminga lietuvių tautos kultūrinio gyvenimo priemonė. Manoma, kad šios knygos tiražas siekė 300 egzempliorių, tačiau pasaulyje yra žinomi tik du šios knygos vienetai. Vienas jų saugomas Vilniaus, kitas – Torunės (Lenkija) universitetų bibliotekose.  

Kada: 2023 m. balandžio 3 d.  

Kur: P. Smuglevičiaus salė, Universiteto g. 3. 

Paroda VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje 

Gegužės mėnesį, P. Smuglevičiaus salėje bus atidaryta paroda, skirta Vilniaus miesto istorijai. Eksponuojami dokumentai – rankraščiai, knygos, įvairios paskirties administraciniai raštai, laiškai – atskleis įvairius miesto gyvenimo įvykius, kultūros ir meno procesus, apžvelgs mokslo raidos ypatumus, supažindins su iškiliomis reikšmingą įtaką miestui ir visai Lietuvai padariusiusiomis asmenybėmis. Parodą papildys senosios miesto fotografijos, žemėlapiai, grafikos kūriniai. 

Kada: 2023 m. gegužės pab. – 2023 spalio 15 d. 

Kur: P. Smuglevičiaus salė, Universiteto g. 3. 

Teatralizuotos ekskursijos po Vilniaus universiteto biblioteką 

Vilniaus universiteto centrinius rūmus gausiai lanko turistai, miesto svečiai, neaplenkia jų ir užsienio valstybių vadovai, kiti svarbūs asmenys. Šimtmečius gyvuojančiame universitete lankytojus pasitinka įspūdingos salės, bibliotekos skaityklos, painūs koridorių labirintai, lauke – šv. Jonų bažnyčia, kiemeliai, kurių čia net 13. Patyrinėti įdomiausias Vilniaus universiteto erdves ir pasiklausyti dar negirdėtų su jomis susijusių istorijų VU universiteto bendruomenė, Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai bus kviečimi teatralizuotų ekskursijų metu.  

Kada: 2023 m. birželio 16 d. („Kultūros nakties“ programos dalis). 

Kur: VU biblioteka, Universiteto g. 3. 

Daugiau informacijos apie visus numatytus ir papildomus renginius pateiksime netrukus – sekite naujienas VU bibliotekos interneto svetainėje ir Facebook paskyroje. Čia taip pat dalinsimės įvairiomis su Vilniumi susijusiomis istorijomis, kurias saugo VU biblioteka.  

2023-01-25

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku