Sidebar

Chodk Jau šį savaitgalį, vasario 26 d., Vilniaus universiteto biblioteka Vilniaus knygų mugėje pristatys leidinį „Jonas Karolis Chodkevičius. Impavidus pro patria  mori – Bebaimis mirti už tėvynę”. Knyga, skirta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didžiojo etmono, genialaus karo vado, Vilniaus universiteto auklėtinio atminimui, ne tik suteikia daugiau informacijos apie reikšmingiausias J. K. Chodkevičius karines pergales, bet ir atveria naujus puslapius į jo asmeninį gyvenimą, šeimą, vaikų auklėjimą bei lavinimą.

J. K. Chodkevičius iš pirmos santuokos su Slucko kunigaikštiene Sofija Meleckaite Olelkaitiene turėjo tris vaikus, tačiau tik dukra sulaukė pilnametystės. Vienas sūnus mirė kūdikystėje, o kitas– Jeronimas Krizostomas, ketinęs tapti pranciškonų vienuoliu, mirė nesulaukęs 15 metų.

Ar žinote, kad žymusis karvedys garsėjo katalikišku pamaldumu bei dosnumu? Jam pavaldžiose LDK teritorijose J. K. Chodkevičius fundavo jėzuitų bažnyčias ir vienuolynus, steigė parapines mokyklas.

Pamaldumu garsėjo ir abi jo žmonos. Su mylima pirmąja žmona Sofija, į kurią laiškuose kreipėsi „mano mylimiausioji Zosyte, mano širdies džiaugsme, mano vienintele mylima siela“, kartu fundavo Kretingos bernardinų vienuolyno ir bažnyčios statybas, Vilniuje – didžiojo altoriaus įrengimą bernardinų bažnyčioje.

Karvedys su žmona Sofija prisidėjo prie Kražių jėzuitų kolegijos įkūrimo, fundavo bažnyčios statybą, todėl jo garbei kolegija vadinta „Collegium Chodkievicianum“. Savo įkurtai Kretingos špitolei išlaikyti Sofija Chodkevičienė paskyrė didelę sumą, rėmė Kretingos bernardinus.

Vedybos su antrąja žmona rusėnų kunigaikštyte Ona Aloyza Ostrogiške truko labai trumpai – nepraėjus nei metams jas nutraukė didžiojo etmono mirtis Chotyno tvirtovėje. Daugiau kunigaikštytė Ona Aloyza netekėjo, visą gyvenimą globojo ir rėmė savo valdose įsikūrusius vienuolius jėzuitus, jiems pastatė bažnyčią ir vienuolyną.

Daugiau apie karvedžio gyvenimą, asmenybę ir mįslingą palaidojimo vietą sužinosite perskaitę leidinį „Jonas Karolis Chodkevičius: Impavidus pro patria mori – Bebaimis mirti už tėvynę“. Knygos pristatymas vyks sekmadienį, vasario 26 d., 15.00 val. 5.1 LRT salėje, Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo (Laisvės pr. 5, Vilnius). Daugiau apie renginį skaitykite čia >>

Iliustracija: iš Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) epigramų ir odžių rinkinio „Akmens pašventinimas“, išspausdinto kaip padėka bažnyčios fundatoriui J. K. Chodkevičiui už dosnumą. Graviūroje pavaizduotas pats etmonas, sėdintis ir skaičiuojantis priešus. VU bibliotekos archyvo nuotr.

Nijolė Bulotaitė

2023-02-23

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku